Τα λάθη στις σχέσεις

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για την καλή ποιότητα της ζωής μας και για την ευτυχία μας.

Ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων είναι και οι συντροφικές σχέσεις. Για να διατηρηθεί μία τέτοια σχέση υγιή, πέρα από την αγάπη και τον έρωτα χρειάζεται να υπάρχουν  και κάποια άλλα στοιχεία προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες διαφορετικά η σχέση θα κλονιστεί και θα καταρρεύσει. Τρία σημαντικά είναι:

 • Η έλλειψη επικοινωνίας

Βασική προϋπόθεση για μία καλή επικοινωνία είναι ο ειλικρινής διάλογος. Όταν υπάρξει μία διαφωνία να μπορεί ο ένας να ακούσει πραγματικά τι έχει να του πει ο άλλος χωρίς να τον διακόπτει να τον επικρίνει και να πυροδοτεί την αντίδραση του άλλου κάνοντας υποτιμητικές χειρονομίες και μορφασμούς. Όταν ο σύντροφος μας παίρνει το λόγο να μιλήσει, εκείνη τη στιγμή εκφράζει την αλήθεια του. Οφείλουμε να τον ακούσουμε  χωρίς να είμαστε ανυπόμονοι και το μόνο που θα κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε τι θα πούμε εμείς παρακάτω για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας. Με αυτό τον τρόπο τίποτα από όσα μας έχει εκφράσει ο/η σύντροφος μας δεν ακούσαμε στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα ο καθένας να λέει τα δικά του και η συζήτηση να οδηγηθεί σε ακόμα ένα καυγά. Με την έλλειψη επικοινωνίας το ζευγάρι θα θεωρεί ανώφελη κάθε μορφή προσέγγισης για οποιοδήποτε θέμα προκύψει και με τον καιρό θα έρθει η αποξένωση και η απομάκρυνση.

 • Η προσκόλληση στο παρελθόν

Όταν αποφασίζετε να συζητήσετε ένα θέμα να λύσετε ένα πρόβλημα μείνετε εστιασμένοι εκεί. Μην αφήνετε τα πράγματα να ξεφεύγουν και να επιστρέφετε πίσω στο παρελθόν, πράγματα χιλιοειπωμένα και χιλιοσυζητημένα. Άστε το παρελθόν στο παρελθόν. Αυτό έχει πάει έχει τελειώσει. Το μόνο που κερδίζετε είναι να χειροτερέψετε την ήδη τεταμένη κατάσταση, και να φορτωθείτε με ακόμα ένα πρόβλημα να εκκρεμεί από τη στιγμή που αφήσατε τα πράγματα να ξεφύγουν έτσι, και να αποπροσανατολιστείτε από το θέμα που αρχικά ξεκινήσατε να συζητήσετε.  Όταν εμμένετε στο παρελθόν δεν επιτρέπετε καμία αλλαγή στη ζωή σας. Δεν μπορείτε να έχετε παρόν ούτε και μέλλον.   

 • Η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον άλλο

Μπαίνοντας σε μία σχέση και ενώ μπορούμε να δούμε κάποια πράγματα στο σύντροφο μας που δεν μας αρέσουν τα αγνοούμε με τη ψευδαίσθηση ότι θα μπορέσουμε να τα αλλάξουμε σιγά σιγά στο μέλλον. Είναι μεγάλη παγίδα αυτό διότι τίποτα και κανένα δεν μπορούμε να αλλάξουμε παρά μόνο αν το θελήσει ο ίδιος. Όσο και αν επιμένουμε έμμεσα ή άμεσα να αλλάξουμε τον σύντροφό μας, όσο και να υπομένουμε απλά το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αναστατωνόμαστε να απογοητευόμαστε και να προκαλούμε εντάσεις και διαφωνίες στη σχέση. Έχουμε δύο επιλογές.

 1. Ότι δεν αλλάζει το αποδεχόμαστε
 2. Ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το αφήνουμε. Διαφορετικά υποβάλλουμε τον εαυτό μας να ζει σε μια ψυχοφθόρα κατάσταση που κάνει και τους δύο δυστυχισμένους.

Καθημερινά καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με προκλήσεις, προβλήματα και δυσκολίες τα οποία δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Σκέψεις και συναισθήματα που μας ακινητοποιούν και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε στη ζωή μας. Μας εμποδίζουν να χαρούμε τις όμορφες στιγμές που περνούν από μπροστά μας και φεύγουν απαρατήρητες.

Αν θέλεις να μοιραστείς μαζί μου τους προβληματισμούς σου, θα χαρώ να τα πούμε σε μια

ΔΩΡΕΑΝ 30λεπτη συνεδρία

Απλά πάτησε το κουμπί παρακάτω και συμπλήρωσε τα στοιχεία σου

 (Συνεδρίες μπορούν να γίνονται on line μέσω Skype, Viber, Messenger)

Αποδέξου και ανάλαβε 100% την ευθύνη για τη ζωή σου

Όπως λέει και ο πατέρας της προσωπικής ανάπτυξης Jim Rohn πρέπει να αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες, τις εποχές ή τον άνεμο, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα στη ζωή μας, παρά μόνο τον εαυτό μας. Από τη στιγμή που πρώτον, θα το συνειδητοποιήσουμε αυτό και δεύτερο αναλάβουμε δράση η ζωή μας αρχίζει να διαμορφώνεται

Πολλοί άνθρωποι έχουν την συνήθεια να κατηγορούν άλλους για ότι δεν πάει καλά στη ζωή τους. Κατηγορούν τον/την σύζυγο τους, τον εργοδότη τους, τους γονείς τους, τους φίλους τους  κ.ο.κ. Όλοι φταίουν  για την κατάσταση που βρίσκονται, εκτός από τους ίδιους. Βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες  για τα λάθη τους αρνούμενοι να δεχτούν τις συνέπειες. Δεν προσέχουν τον εαυτό τους, την προσωπική τους εμφάνιση, τη διατροφή τους, τρώνε ανεξέλεγκτα ότι  βρούν, δεν ασκούνται με συνέπεια να γίνονται υπέρβαροι, και οι δικαιολογίες  πάνε και έρχονται. Φταίει ο θυρεοειδής τους, φταίει η κληρονομικότητα τους, η έλλειψη χρόνου για γυμναστική κ.ο.κ.  Παραπονιούνται συνεχώς για το πόσο άσχημα τους έρχονται τα πράγματα, και για το πόσο άτυχοι είναι χωρίς ποτέ να μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν κάτι να το αλλάξουν αυτό.

Σταματούμε λοιπόν να κατηγορούμε τον οποιονδήποτε επειδή τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως εμείς θα θέλαμε να είναι. Εμείς το επιτρέψαμε να συμβεί εφόσον δεν αναλάβαμε την ευθύνη 100% για τη ζωή μας. Σταματούμε τις δικαιολογίες και τα παράπονα για ότι μας συμβαίνει και αποφασίζουμε να αντιδράσουμε και να δράσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για εμάς. Το να δεχόμαστε παθητικά μία κατάσταση,  να κάνουμε το ίδιο πράγμα και να περιμένουμε διαφορετικό αποτέλεσμα, είναι αδιανόητο. Χρειάζεται να αναλάβουμε 100% την ευθύνη της ζωής μας, αλλάζοντας τις αντιδράσεις μας ξανά και ξανά , μέχρι να πάμε εκεί που θέλουμε. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να βγούμε έξω από τη ζώνη άνεσης μας. Αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει διότι μόνο έτσι θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Άρα άμα δεν μας αρέσουν τα αποτελέσματα που έχουμε στη ζωή μας είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τις αντιδράσεις μας. Όπως λέει και ο Jack Ganfield αν θέλουμε να προχωρήσουμε πρέπει να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη για όλα όσα έχουμε βιώσει στη ζωή μας. Όταν κάτι δεν μας πάει καλά να αναρωτιόμαστε πως εμείς δημιουργήσαμε αυτή την κατάσταση;  Έχουμε ρόλο σε ότι συμβαίνει με τη ζωή μας. Είναι σημαντικό να ρωτούμε τον εαυτό μας τι μπορώ να κάνω την επόμενη φορά για να έχω διαφορετικό αποτέλεσμα;  Είναι υπέροχο να ξέρουμε τι κάναμε και συμβάλαμε στις δικές μας δυσκολίες.

Μόνο άμα συνειδητοποιήσουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που βρισκόμαστε θα μπορέσουμε και να την αλλάξουμε.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Εάν επιθυμείς να αλλάξεις τη ζωή σου ξεκίνα από εσένα

Είναι φορές που νοιώθεις ότι κάτι σου λείπει. Νοιώθεις ένα κενό , μία έλλειψη στη ζωή σου. Ένα συναίσθημα αδειανό μέσα στη ψυχή σου. Ίσως και να μην μπήκες ποτέ στη διαδικασία να ψάξεις και να βρεις τι ακριβώς το προκαλεί και γιατί. Πάντα κάτι σε κρατά πίσω και δεν σε αφήνει να χαρείς και να ζήσεις τις όμορφες στιγμές της ζωής σου. Υποσυνείδητα έχεις το φόβο ότι κάποιος θα σου τις πάρει πίσω. Κάποιος θα σου στερήσει πάλι με κάποιο τρόπο αυτό το δικαίωμα. Μήπως τελικά αυτό το κενό να είναι η ανάγκη σου για αγάπη, για αναγνώριση και αποδοχή;

Ο τρόπος που μεγαλώνουμε πολλές φορές παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των συναισθημάτων μας. Αν μεγάλωσες σε μία οικογένεια πατριαρχική όπου ο πατέρας ήταν ο  κυρίαρχος και αφέντης του σπιτιού και όπου όλοι έπρεπε να τον υπακούουν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό το μοτίβο να κουβαλήσεις μαζί σου στη μετέπειτα ζωή σου. Δηλαδή προκειμένου να γίνεσαι αγαπητή και αποδεκτή να υπακούς.  Ίσως αυτό έβλεπες να κάνει και η δική σου μητέρα. Ποτέ δεν την είδες να ορθώσει ανάστημα.

Αυτό σε έκανε να νοιώθεις την ανάγκη να δίνεις συνεχώς για να κρατάς όλους ευχαριστημένους καταπιέζοντας τις δικές σου ανάγκες και τα δικά σου θέλω. Αυτό που χρειάζεσαι τώρα είναι να αναγνωρίσεις την αξία σου και να αναλάβεις την ευθύνη σου για το ότι συμβαίνει τώρα στη ζωή σου. Αισθάνεσαι έντονη την ανάγκη ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Και αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανένα παρά μόνο τον εαυτό μας, άλλαξε τον εαυτό σου.

 • Άρχισε σιγά-σιγά να βάζεις τα όρια σου. Το να βάζεις τα δικά σου όρια δεν σημαίνει ότι δεν σέβεσαι τον άλλο. Σέβεσαι όμως πρώτα τον εαυτό σου και τις δικές σου ανάγκες, προκειμένου να έχεις ένα υγιή εσωτερικό κόσμο. Θέτοντας τα όρια σου υπερασπίζεις τον εαυτό σου μη επιτρέποντας σε εξωτερικούς παράγοντες να επεμβαίνουν στη ζωή σου χωρίς τη συγκατάθεσή σου. Η μόνη υπεύθυνη για τη ζωή σου είσαι εσύ. Σε κάποιους δεν θα αρέσει και κάποιοι θα αντιδράσουν. Να είσαι σταθερή στα όριά σου. Αυτοί που θα μείνουν στη ζωή σου είναι αυτοί που αξίζουν να είναι δίπλα σου. Αυτοί που αναγνωρίζουν την αξία σου και σε αποδέχονται για αυτό που είσαι.
 • Ξεκίνα να λες όχι όταν κάτι δεν σε ευχαριστεί να το κάνεις, χωρίς να νοιώθεις ενοχές και χωρίς να νοιώθεις την ανάγκη να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου.
 • Διεκδίκησε τα θέλω σου και δώσε τώρα προτεραιότητα στον εαυτό σου να πραγματοποιήσει επιθυμίες και όνειρα ανεκπλήρωτα χωρίς ενοχές.
 • Μη σωπαίνεις άλλο πια. Η μέχρι τώρα σιωπή σου σε έχει προδώσει. Μάθε να μιλάς και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου άμεσα. Μην τα καταπιέζεις άλλο.

Ίσως χρειαστείς κάποιο χρόνο. Όμως σου υπόσχομαι ότι μόνο τότε θα δεις τη ζωή σου να αλλάζει, τη ψυχή σου να γαληνεύει και τη χαρά να στεριώνει στη ψυχή σου. Και ξέρεις γιατί; Γιατί τώρα είσαι εσύ, είσαι ο εαυτός σου, η αυθεντικότητά σου.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο και σκέψου τι θα σε έκανε να νοιώθεις όμορφα

 • Ξεκίνησε ένα χόμπι. (Γυμναστήριο, χορό, περπάτημα στη φύση, διάβασμα…)
 • Βγες για καφέ με μία αγαπημένη σου φίλη ή μια ευχάριστη παρέα.
 • Επισκέψου ένα ινστιτούτο ομορφιάς. Χάρισε στον εαυτό σου μία θεραπεία προσώπου, ένα μασάζ. Άλλαξε αν θέλεις λίγο το στυλ και το χρώμα των μαλλιών σου και νοιώσε ωραία με την αλλαγή.
 • Ασχολήσου με φιλανθρωπικούς οργανισμούς αν αυτό σε ευχαριστεί. Η προσφορά είναι δυνατό φάρμακο.
 • Ξεκίνα να δίνεις σημασία και να απολαμβάνεις τις όμορφες καθημερινές στιγμές. Μην τις προσπερνάς περιμένοντας να έρθει κάτι μεγάλο για να χαρείς, που ίσως και να μην έρθει ποτέ.
 • Χαμογέλα!!! Μοίρασε  χαμόγελα στους ανθρώπους και κάνε το χαμόγελο μία καθημερινή σου συνήθεια.
 • Τέλος αν πιστεύεις στο Θεό σου προσευχήσου. Η προσευχή είναι ένα ισχυρό όπλο και μια τεράστια πηγή δύναμης. Ταυτόχρονα όμως χρειάζονται και οι από μέρους σου ενέργειες, για να κάνεις πράγματα να συμβούν.

Γιατί όχι αυτό το άρθρο να αποτελέσει την αφορμή για την δική σου αλλαγή!!!

30 λεπτα δωρεάν συνεδρία

Θέλεις να δοκιμάσεις χωρίς καμία δέσμευση;

Σου χαρίζω μία Coaching συνεδρία 30 λεπτών δωρεάν.

Θα χαρώ να σε δω και να σε ακούσω.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις το κουμπί από κάτω, να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου και εγώ θα επικοινωνήσω μαζί σου.

Πότε οι διαφωνίες γίνονται αιτία για να οδηγηθεί η σχέση σε αδιέξοδο

Όλοι οι γάμοι/σχέσεις έχουν κατά καιρούς τα πάνω τους και τα κάτω τους. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε ο τέλειος γάμος/σχέση. Θα έρθει η στιγμή που το ζευγάρι θα διαφωνήσει, θα συζητήσει έντονα, θα έρθει σε αντιπαράθεση και είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να αφήνουν αυτές τις καταστάσεις να τους απομακρύνουν και να οδηγήσουν τη σχέση σε μονοπάτια δύσβατα.

Κάθε φορά που προκύπτει μία διαφωνία ανάμεσα στο ζευγάρι χρειάζεται να λύεται, χωρίς να καταπιέζεται κανένας από τους δύο να υποχωρήσει. Η υποχώρηση από τον ένα πρέπει να γίνεται οικιοθελώς, αφού βρουν μία λύση που να ικανοποιεί και τους δύο.  Στην άλλη περίπτωση τα άλυτα προβλήματα οι διαφωνίες και οι συνεχείς προστριβές θα φέρουν τη σχέση σε αδιέξοδο. Μοιάζουν σαν ένα τούβλο που μπαίνει μπροστά στο δρόμο σου. Έχεις την επιλογή να το δρασκελίσεις ή να το μετακινήσεις προκειμένου να μην το βρεις ξανά μπροστά σου. Αν το αφήσεις υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα να το ξαναβρείς στο δρόμο σου και να σκοντάψεις απάνω. Κάθε φορά που επιλέγεις να αφήνεις διαφωνίες και προβλήματα χωρίς να τα λύνεις θα προστίθεται ακόμα ένα τούβλο πάνω από το άλλο και κάθε φορά θα σου είναι και πιο δύσκολο να το δρασκελίσεις. Ώσπου κάποια στιγμή αυτό θα σου είναι αδύνατον γιατί μπροστά σου θα δημιουργηθεί  ένα ολόκληρο τοίχος που θα οδηγήσει τη σχέση αδιέξοδο. Πόση υπομονή, χρόνο, ψυχική δύναμη και θέληση χρειάζεσαι τώρα για να ρίξεις όλο αυτό το τοίχος κάτω. Εδώ που έφτασες μήπως σου έχουν απομείνει αποθέματα από όλα αυτά; Ίσως και να μην θέλεις τώρα κιόλας. Ίσως να έχεις κουραστεί και να θέλεις να μείνεις μόνη να ξαποστάσει η ψυχή σου.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, πόσο διαφορετική θα ήταν η σχέση σου αν δεν αγνοούσες εκείνο το πρώτο τούβλο και αντί να το δρασκελούσες, να το μετακινούσες. Το ίδιο αν έκανες και με το δεύτερο και το τρίτο. Πόσο καθαρός θα ήταν ο δρόμος προς την ευτυχία σου, αν κάθε φορά που προέκυπτε μία διαφωνία κατέληγες στη λύση με μια από κοινού συμφωνία με το σύντροφό σου. Δεν θα υπήρχαν τώρα αυτά τα μαύρα σύννεφα που σκιάζουν τον ήλιο ο οποίος ζεσταίνει τη σχέση σου.

Αν λοιπόν θέλεις και βλέπεις κάποιο φως στο τούνελ, ζήτησε βοήθεια για να βγεις από το αδιέξοδο. Ίσως υπάρχει ακόμα ο χρόνος για να σώσεις τη σχέση σου. Η καλή θέληση όμως χρειάζεται να υπάρχει και από τις δύο πλευρές με οποιοδήποτε τρόπο, διαφορετικά θα είναι μία μάχη χαμένη από την αρχή.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Κράτησε καλά φυλαγμένα τα κλειδιά της βαλίτσας της ζωής σου. Φρόντισε να είσαι εσύ και μόνο εσύ ο μοναδικός κάτοχος τους.

Στο μεγάλο ταξίδι της ζωής ο κάθε άνθρωπος κουβαλάει μαζί του και από μία βαλίτσα. Εκεί μέσα αποθηκεύει όλες του τι χαρές, τις λύπες, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες τη δυστυχία και την ευτυχία.

Καθοδόν της δικής του πορείας αρχίζει κάποτε να κουράζεται. Νοιώθει ότι η δική του βαλίτσα άρχισε να βαραίνει. Δεν αντέχει πλέον να σηκώσει το βάρος της. Σταμάτα καλέ μου άνθρωπε, κάνε ένα διάλειμμα και αναλογίσου πόσο βάρος σηκώνεις. Σταμάτα πριν σε γονατίσει. Άνοιξε τη βαλίτσα σου και πέταξε από μέσα ότι την βαραίνει. Πάρε όλες τις πίκρες, τις λύπες και τις στεναχώριες και κάψε τες. Κράτησε μέσα μόνο ότι σε κάνει να χαμογελάς και ότι σου θυμίζει όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές. Αυτά δεν βαραίνουν ποτέ τη βαλίτσα. Ξαπόστασε λίγο και συνέχισε από εκεί που είχες μείνει. Αυτή τη φορά όμως με διαφορετικό τρόπο.

Μην δώσεις σε κανένα τα κλειδιά της βαλίτσας σου. Εσύ να είσαι ο ένας και μοναδικός κάτοχός τους. Μόνο εσύ να είσαι αυτός που να μπορεί να την ανοίγει και να βάζει μέσα μόνο ότι εσένα κάνει χαρούμενο και ευτυχισμένο. Γέμισε την με αγάπη και ευτυχία. Άμα η βαλίτσα σου είναι γεμάτη με αγάπη τότε και εσύ θα μπορέσεις να τη μοιράσεις σε όσους τη χρειάζονται.

Μην σκορπάς τα κλειδιά της δεξιά και αριστερά ούτως ώστε κανένας να μην μπορεί να την ανοίξει χωρίς τη συγκατάθεσή σου και να ρημάξει το περιεχόμενό της. Βάλε τα όρια σου πάντα με αγάπη, σεβόμενος πρώτα τον εαυτό σου. Εσύ ξέρεις τι χρειάζεσαι προκειμένου να πετύχεις όλα αυτά που ονειρεύεσαι. Πάρε το πηδάλιο της ζωής σου και οδήγησέ την όπου εσύ θέλεις και λαχταράς. Και μην ξεχνάς ποτέ τα κλειδιά της βαλίτσας σου. Κράτα τα καλά φυλαγμένα, διότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα κλειδιά της ψυχής σου.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Για τη γυναίκα που άντεξε και βγήκε νικήτρια

Θα περάσει και αυτό. Άλλωστε έχεις περάσει και πιο δύσκολα, σκέφτεσαι καθώς μόνη παρέα με τον καφεδάκι σου. Ένα χαμόγελο χαράζεται στο πρόσωπό σου. Τώρα πια είναι χαμόγελο που κρύβει μέσα του δύναμη, θέληση και σιγουριά

Ποια ήταν τα όπλα σου ασπίδες που σε βοήθησαν και σε έφεραν μέχρι εδώ; Μήπως η αντοχή σου, η ανοχή σου, η υπομονή, η αγάπη ο φόβος ή όλα αυτά μαζί; Οι ρόλοι σου ήταν πολλοί. Ήσουν γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, κόρη και εργαζόμενη. Ρόλοι πολλοί δύσκολοι και απαιτητικοί. Ήταν πολλές οι φορές που χρειάστηκε να ξεπεράσεις τον ίδιο σου τον εαυτό, προκειμένου να κρατήσεις κάποιες ισορροπίες. Τι κι αν έκανες λάθη κάποιες φορές, άνθρωπος ήσουν και όχι ρομπότ. Έκανες πάντα το καλύτερο που μπορούσες για να κρατήσεις όλους ευχαριστημένους και ικανοποιημένους.

Πάλεψες ενάντια σε προβλήματα και καταστάσεις δύσκολα. Εκεί που νόμιζες ότι βρίσκεσαι στο σκοτάδι, πάντα έβλεπες φως στο τούνελ. Και αυτό γιατί εστίαζες πάντα στις όμορφες στιγμές, και άφηνες αυτά που σε πονούσαν καλά κλειδωμένα στη ψυχή σου.  Δεν ήταν καθόλου εύκολο.  Ίσως να έχεις κλάψει αμέτρητες φορές μόνη. Ίσως να ένοιωσες κάποιες φορές αδικημένη παραμελημένη και μόνη. Και ας νόμιζαν όλοι ότι είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Μα αυτό δεν ήθελες να βγάλεις προς τα έξω; Μια χαρά τα κατάφερνες. Ανέχτηκες πολλά και κατάπιες αυτά που θα ξαλάφρωναν τη ψυχή σου και δε μίλησες.  Η ζωή σου δίδαξε ότι μετά την καταιγίδα έρχεται πάντα η λιακάδα που σου ζεσταίνει τη ψυχή, και τότε μαθαίνεις να λες μπόρα είναι και αυτή και θα περάσει. Αυτό που δεν υπολόγισες ποτέ είναι ότι η κάθε μπόρα άφηνε πάνω σου και ένα σημάδι. Σημάδια που τα κρατούσες καλά κλειδωμένα στη ψυχή σου ώσπου βάρυναν και έψαχναν τρόπο να δραπετεύσουν.  Ήταν τότε που αποφάσισες ότι έπρεπε να ψάξεις να βρεις το κλειδί. Γιατί δεν άντεχες πλέον αυτό το βάρος. Ένοιωσες θυμωμένη με τον εαυτό σου για αυτή σου την αδυναμία και απραξία. Μα τα κατάφερες .    

Τώρα είσαι ένας άλλος άνθρωπος. Έχεις αλλάξει. Ξέρεις πλέον τι θέλεις και τι αξίζεις. Δεν παζαρεύεσαι με λιγότερα. Και αν κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ως προς τι αυτή η αλλαγή μην σε νοιάζει. «Ξέρεις εσύ».

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Θέλω όμως δεν μπορώ… φοβάμαι…!!!

Άλλη μία φορά που βρίσκεσαι πάλι αντιμέτωπη με τούτο το συναίσθημα. Είναι λες και έχει απλωθεί σε όλο σου το σώμα. Έχει κυριεύσει το μυαλό, τη ψυχή και το κορμί σου. Ακόμη μία φορά έχεις αφήσει τον εαυτό σου να παραδοθεί σε αυτόν τον ασχημομούρη. Είναι τόσο γνώριμος πλέον. Είναι ο φόβος

pexels-photo-5723188.jpeg

Κάθε φορά που σε επισκέπτεται σε ακινητοποιεί. Κουμαντάρει όλα τα σημεία του κορμιού σου. Φωνάζει μέσα σου και σε προκαλεί. Εδώ είμαι και κρατώ δεσμευμένα όλα σου τα θέλω, τα όνειρά σου και όλα αυτά που εσύ έχεις ανάγκη για να ευτυχήσεις. Έλα αντιμετώπισέ με. Το ξέρεις ότι αυτό είναι που χρειάζεται να κάνεις. Τον φοβάσαι όμως τον ασχημομούρη. Παρόλο όμως ότι τον φοβάσαι, πήγαινε πάρε τον από το χέρι και κάνε τον σύμμαχο σου. Κάνε τον φίλο σου και προχωρήστε παρέα. Χρησιμοποίησε τον ως κίνητρο για να κάνεις όλα όσα φοβάσαι. Αυτά που φοβάσαι, αυτά είναι που χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις τους στόχους και τα όνειρά σου.

 • Φοβάσαι ότι θα αποτύχεις και αγνοείς ότι θα μπορούσες και να πετύχεις.
 • Φοβάσαι τη μοναξιά και αγνοείς ότι καλύτερα μόνη παρά με το λάθος άνθρωπο.
 • Φοβάσαι ότι θα πέσεις και ξεχνάς πόσο έχεις δυναμώσει. Ότι έχεις τη δύναμη να ξανασηκωθείς ξανά και ξανά, και κάθε φορά όλο και πιο δυνατή.
 • Φοβάσαι τι θα πει ο κόσμος μα αγνοείς ότι ο κόσμος κάτι θα έχει να πει έτσι και αλλιώς. Οι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια προκειμένου να νοιώσουν οι ίδιοι σπουδαίοι και ανώτεροι να σχολιάζουν αρνητικά τους άλλους.

Πίστεψε στον εαυτό σου και να ξέρεις πάντα ότι άμα θέλεις μπορείς. «Το θέλω από το μπορώ τα χωρίζει μόνο το φοβάμαι». Δεν σε αδικώ, το ξέρω ότι φοβάσαι και είναι οκ να φοβάσαι. Μην αφήνεις όμως τον ασχημομούρη να κρατά εγκλωβισμένα τα θέλω σου. Βρες το κουράγιο και αντιμετώπισέ τον. Μην περιμένεις την κατάλληλη στιγμή που ίσως δεν έρθει ποτέ. Δημιούργησέ την εσύ, και η κατάλληλη στιγμή είναι τώρα.

Ο μόνος που μπορεί να το κάνει είσαι εσύ. Ξεκίνα λοιπόν, και που ξέρεις. Ίσως εκεί που φοβάσαι να πας, μπορεί να υπάρχουν όλα εκείνα που ψάχνεις.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Η αναβλητικότητά μου με αγχώνει

Δεν έχω όρεξη τώρα

Δεν είναι ανάγκη να το κάνω τώρα

Και αύριο μέρα είναι

Έχω αρκετό χρόνο ακόμα

Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας από εμάς που να μην έχει σκεφτεί έστω και μία φορά να αναβάλει μία δραστηριότητα ή μία δουλειά σε μια άλλη χρονική στιγμή, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στη ζωή του. Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που η συστηματική τους αναβλητικότητα δημιουργεί συνέπειες οι οποίες τους προκαλούν άγχος, ενοχή και θυμό με τον εαυτό τους.

Τι είναι αναβλητικότητα; Αναβλητικότητα είναι όταν αναβάλλω για κάποια άλλη χρονική στιγμή σημαντικές δραστηριότητες μου η οποίες χρειάζονται να γίνουν άμεσα, και αντί αυτού επιλέγω να ασχολούμαι με κάτι ποιο ευχάριστο που δεν μου προκαλεί άγχος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει από τις πιο απλές καθημερινές μου υποχρεώσεις που αφορούν εμένα, μέχρι και θέματα που επηρεάζονται και άλλοι άνθρωποι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφήνω εκτεθειμένους και δυσαρεστημένους ανθρώπους, είτε αυτό αφορά τη δουλειά μου είτε την οικογένεια μου  είτε τους φίλους μου. Γίνομαι πλέον ένας αναξιόπιστος άνθρωπος που δεν εμπνέω καμία εμπιστοσύνη, για να μπορεί κάποιος να στηριχτεί πάνω μου για οποιονδήποτε λόγο.

Είναι Παρασκευή και σκέφτομαι ότι δεν έχω διεκπεραιώσει θέματα που εκκρεμούν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Εντάξει λέω για να καθησυχάσω τον εαυτό μου θα τα κάνω από Δευτέρας, και είναι ήδη πάλι Παρασκευή και….

– Δεν έκλεισα εκείνο το ραντεβού στο γιατρό μου, με αποτέλεσμα η υγεία μου να αρχίσει να επιδεινώνεται

– Δεν έκανα εκείνη την επίσκεψη στους γονείς μου και με τρώνε οι τύψεις

– Δεν έστειλα εκείνο το CV με αποτέλεσμα κάποιος άλλος να πάρει τη δουλειά

– Δεν έκανα εκείνο το τηλεφώνημα στο φίλο μου όταν με είχε ανάγκη με αποτέλεσμα να τον απογοητεύσω και να τον δυσαρεστήσω.

– Δεν έκλεισα εκείνο το ραντεβού στο διατροφολόγο με αποτέλεσμα να χρειάζεται τώρα να κάνω θυσίες για να ελευθερώσω τα παραπανίσια κιλά.

Πράγματα απλά και καθημερινά που αναβάλουμε συχνά, όμως και με το ανάλογο κόστος για τον καθένα μας.

Είναι και κάποιες πιο μεγάλες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε οι οποίες εμπεριέχουν ρίσκο. Όπως η εκπλήρωση ενός μεγάλου μας στόχου. Ο φόβος της αποτυχίας μας ακινητοποιεί με συνέπεια να αναβάλλουμε συνεχώς την εκπλήρωση του περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Μα η κατάλληλη στιγμή δεν υπάρχει. Την κατάλληλη στιγμή την δημιουργούμε εμείς και είναι τώρα.

Γιατί αναβάλλω; Ας ψάξω μέσα μου και να βρω τους λόγους. Να ρωτήσω τον εαυτό μου. Δεν θα μου πει ψέματα. Στη συνέχεια βρίσκω τρόπους που θα με βοηθήσουν να βάλω σε μία τάξη τις εκκρεμότητές μου.

 • Δημιουργώ μία λίστα με τις εκκρεμότητες μου
 • Βάζω προτεραιότητες
 • Κάνω σωστή διαχείριση του χρόνου μου αποφεύγοντας τη χρήση του κινητού της τηλεόρασης και οτιδήποτε μου αποσπά την προσοχή και το χρόνο μου
 • Κάθε φορά που θυμούμαι κάτι σημαντικό που έπρεπε να κάνω, να το κάνω εκείνη τη στιγμή
 • Γράφω και βάζω σε ορατό σημείο όλα τα σημαντικά που έχω να κάνω, ούτος ώστε να τα βλέπω καθημερινά
 • Σπάζω σε μικρότερα κομμάτια ένα στόχο μου ή μια δραστηριότητα μου για να μην μου φαίνεται βουνό, και να τον σπρώχνω για πιο μετά.

Η αναβλητικότητα είναι μία συνήθεια που χρειάζεται χρόνο, θέληση, και υπομονή για να αλλάξει. Ξεκίνησε λοιπόν τώρα. Μην το αναβάλλεις.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Το σεβασμό δε μπορείς να τον απαιτήσεις, τον κερδίζεις με την αυθεντικότητα και τις πράξεις σου.

Ο σεβασμός δεν είναι κάτι που θα το απαιτήσεις, ούτε και που θα το επιβάλεις στους άλλους. Είναι κάτι που το κερδίζεις, με αυτό που πραγματικά είσαι και το οποίο εμπνέει αυτούς με τους οποίους συναναστρέφεσαι. Το μυαλό σου, η καλοσύνη σου, η προσφορά σου, ο δυναμισμός σου, ο τρόπος που μιλάς, που κινείσαι, που ντύνεσαι. Όλα αυτά είναι χαρίσματα που εμπνέουν το σεβασμό στους γύρω μας.

Δείξε εσύ πρώτος σεβασμό για να πάρεις. Αν στην πορεία με κάποιους ανθρώπους αντιληφθείς ότι δεν σέβονται και δεν εκτιμούν το σεβασμό που εσύ τους δείχνεις, τότε δεν αξίζουν να πάρουν ούτε και το δικό σου.

Βασική προϋπόθεση για να μας σεβαστούν οι άλλοι είναι να σεβόμαστε εμείς πρώτα τον εαυτό μας. Η αξιοπρέπεια είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που εμπνέουν σεβασμό. Μην υποβιβάζεις και μη ρίχνεις τον εαυτό σου στα μάτια των άλλων με τις πράξεις και τα λόγια σου. Τους ανθρώπους που μυρίζουν αξιοπρέπεια δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να τους σέβονται.

Το να κάνεις τα πάντα προκειμένου να ευχαριστείς τους πάντες δεν κερδίζεις το σεβασμό. Η υπερβολική δόση ευγένειας μπορεί να θεωρηθεί αδυναμία. Σε θεωρούν δεδομένο αγνοώντας σε ποια κατάσταση μπορεί να βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή. Μάθε να λες όχι όταν αυτό έχεις ανάγκη να πεις. Αυτοί που σε σέβονται θα το σεβαστούν.

Συμπεριφέρσου όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται. Μην υποτιμάς και μην κουτσομπολεύεις ανθρώπους πίσω από την πλάτη τους. Αυτός που το κάνει σε σένα σίγουρα θα το κάνει και για σένα. Επέλεξε να είσαι με ανθρώπους που σου εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Δεν κερδίζεις το σεβασμό κουνώντας το δάκτυλό σου απειλώντας και απαιτώντας να σε σέβονται. Ίσως να περνά το δικό σου για λίγο. Αυτό όμως δεν θα γίνει από σεβασμό, αλλά από φόβο. Καμία σχέση το ένα με το άλλο, και σίγουρα αυτόν που φοβάσαι δεν τον σέβεσαι κιόλας.

Είναι όμορφο συναίσθημα να αισθάνεσαι ότι κερδίζεις το σεβασμό των ανθρώπων. Νοιώθεις μία ικανοποίηση χωρίς ίχνος εγωισμού. Νοιώθεις την αυτοπεποίθησή σου να ανεβαίνει και να θέλεις να γίνεσαι καλύτερος.

Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, τι κάνεις, πόσο ψηλά είσαι, πόσα χρήματα έχεις. Εάν δεν σέβεσαι τους γύρω σου, δεν αξίζεις το σεβασμό κανενός, και ούτε και πρόκειται να τον έχεις στην πραγματικότητα.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Έχεις συνειδητοποιήσει ότι ζεις σε μία τοξική σχέση που απομυζά την ενέργεια και τη χαρά σου;

Μία υγιής σχέση αγάπης και συντροφικότητας απαιτεί να έχει την ελευθερία, την αποδοχή, το ενδιαφέρον, το σεβασμό. Είναι δύσκολο μέχρι και ακατόρθωτο να επιβιώσει μία σχέση χωρίς την παρουσία των πιο πάνω αξιών. Παρόλα αυτά ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν σχέσεις /γάμοι πολλών χρόνων που ζουν μέσα σε μία τοξική σχέση μη έχοντας ακριβώς την επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Κάποιες χαρακτηριστικές συμπεριφορές που θα σε κάνουν να αντιληφθείς ότι ζεις σε μια τοξική και επιζήμια σχέση για την υγεία σου είναι:

 • Να ασκεί πάνω σου οποιαδήποτε μορφή βίας. Σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική.
 • Να νοιώθεις την ανάγκη ότι θέλεις συνέχεια να του προσφέρεις για να σε αποδέχεται και να σου δείχνει  λίγα σημάδια αναγνώριση.
 • Να νοιώθεις ότι πρέπει συνεχώς να προσέχεις τα λόγια και τις κινήσεις σου, ειδικά όταν βρίσκεστε με άλλα άτομα, γιατί ξέρεις ότι σε παρακολουθεί και θα έχεις μετά να υποστείς τις συνέπειες.
 • Να έχει την απαίτηση να ξέρει κάθε στιγμή που είσαι και τι κάνεις.
 • Να προσπαθεί να σε απομονώσει από φίλους και συγγενείς.
 • Με τη στάση και τη συμπεριφορά του να σε αποτρέπει από το να βιώνεις το συναίσθημα της χαράς και της αγάπης.
 • Ενώ ποτέ δεν είναι δίπλα σου στη χαρά και την επιτυχία σου, παραμονεύει ένα τυχόν λάθος ή αποτυχία σου, για να σε μειώσει και να σε κάνει να νοιώσεις ότι δεν είσαι ικανή να κάνεις οτιδήποτε.
 • Να θέλεις να κάνεις άλλα και να κάνεις άλλα, απλά και μόνο για να τον ευχαριστήσεις.

Ώσπου έρχεται μία μέρα που συνειδητοποιείς ότι, ό,τι και να κάνεις, με τίποτα δεν είναι ευχαριστημένος. Πάντα κάτι θα του λείπει και κάτι θα τον ενοχλεί. Nοιώθεις παγιδευμένη, και δεν ξέρεις πλέον τι άλλο να κάνεις. Αφού ότι κάνεις για αυτόν ποτέ δεν είναι αρκετό. Μα αυτό ακριβώς είναι αυτό που θέλει. Να σε κάνει να πιστέψεις ότι είσαι λίγη και δεν ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες του, για να μπορεί να σε χειρίζεται και να σε κάνει ότι θέλει. Μάθε λοιπόν κάτι. Δεν είσαι λίγη. Είσαι περισσότερο από πολλή, για αυτό είναι καιρός να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου.

 • Αρχικά χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις τι σε κρατά με αυτό τον άνθρωπο. Είναι αγάπη, συνήθεια, φόβος για το άγνωστο ,τι είναι αυτό;. Αν αποφασίσεις ότι αγαπάς αυτό τον άνθρωπο και επιθυμείς να παραμείνεις στη σχέση, χρειάζεται να αλλάξεις, για το δικό σου το καλό. Να αναλάβεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης που με την ανοχή σου βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση.
 • Αγάπησε τον εαυτό σου και επιβεβαίωσε τον ότι αξίζει κάτι καλύτερο.
 • Βρες τρόπους για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σου. Αν δεν μπορείς μόνη σου πάρε βοήθεια από ειδικούς.
 • Άρχισε να βάζεις τα  δικά σου όρια χωρίς πισωγυρίσματα. Δώσε χρόνο προσαρμογής στο σύντροφό σου. Είναι αποδεδειγμένο ότι αυτοί οι άνθρωποι αλλάζουν μόλις νοιώσουν ότι απειλούνται να σε χάσουν, αλλά σε λίγο καιρό επανέρχονται πάλι στα ίδια. Αλλάζει μόνο όταν το θελήσει ο ίδιος. Άρα χρειάζεται αρκετό χρόνο για να δοκιμαστεί.

Αν παρόλα αυτά η κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται καιρός να φύγεις. Πάνω από όλα είναι η δική σου υγεία, ψυχική γαλήνη και ηρεμία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά δεν μπορεί να σου τα προσφέρει μια τέτοια τοξική σχέση.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life &Relationship Coach