Τα λάθη στις σχέσεις

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για την καλή ποιότητα της ζωής μας και για την ευτυχία μας.

Ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων είναι και οι συντροφικές σχέσεις. Για να διατηρηθεί μία τέτοια σχέση υγιή, πέρα από την αγάπη και τον έρωτα χρειάζεται να υπάρχουν  και κάποια άλλα στοιχεία προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες διαφορετικά η σχέση θα κλονιστεί και θα καταρρεύσει. Τρία σημαντικά είναι:

  • Η έλλειψη επικοινωνίας

Βασική προϋπόθεση για μία καλή επικοινωνία είναι ο ειλικρινής διάλογος. Όταν υπάρξει μία διαφωνία να μπορεί ο ένας να ακούσει πραγματικά τι έχει να του πει ο άλλος χωρίς να τον διακόπτει να τον επικρίνει και να πυροδοτεί την αντίδραση του άλλου κάνοντας υποτιμητικές χειρονομίες και μορφασμούς. Όταν ο σύντροφος μας παίρνει το λόγο να μιλήσει, εκείνη τη στιγμή εκφράζει την αλήθεια του. Οφείλουμε να τον ακούσουμε  χωρίς να είμαστε ανυπόμονοι και το μόνο που θα κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε τι θα πούμε εμείς παρακάτω για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας. Με αυτό τον τρόπο τίποτα από όσα μας έχει εκφράσει ο/η σύντροφος μας δεν ακούσαμε στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα ο καθένας να λέει τα δικά του και η συζήτηση να οδηγηθεί σε ακόμα ένα καυγά. Με την έλλειψη επικοινωνίας το ζευγάρι θα θεωρεί ανώφελη κάθε μορφή προσέγγισης για οποιοδήποτε θέμα προκύψει και με τον καιρό θα έρθει η αποξένωση και η απομάκρυνση.

  • Η προσκόλληση στο παρελθόν

Όταν αποφασίζετε να συζητήσετε ένα θέμα να λύσετε ένα πρόβλημα μείνετε εστιασμένοι εκεί. Μην αφήνετε τα πράγματα να ξεφεύγουν και να επιστρέφετε πίσω στο παρελθόν, πράγματα χιλιοειπωμένα και χιλιοσυζητημένα. Άστε το παρελθόν στο παρελθόν. Αυτό έχει πάει έχει τελειώσει. Το μόνο που κερδίζετε είναι να χειροτερέψετε την ήδη τεταμένη κατάσταση, και να φορτωθείτε με ακόμα ένα πρόβλημα να εκκρεμεί από τη στιγμή που αφήσατε τα πράγματα να ξεφύγουν έτσι, και να αποπροσανατολιστείτε από το θέμα που αρχικά ξεκινήσατε να συζητήσετε.  Όταν εμμένετε στο παρελθόν δεν επιτρέπετε καμία αλλαγή στη ζωή σας. Δεν μπορείτε να έχετε παρόν ούτε και μέλλον.   

  • Η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον άλλο

Μπαίνοντας σε μία σχέση και ενώ μπορούμε να δούμε κάποια πράγματα στο σύντροφο μας που δεν μας αρέσουν τα αγνοούμε με τη ψευδαίσθηση ότι θα μπορέσουμε να τα αλλάξουμε σιγά σιγά στο μέλλον. Είναι μεγάλη παγίδα αυτό διότι τίποτα και κανένα δεν μπορούμε να αλλάξουμε παρά μόνο αν το θελήσει ο ίδιος. Όσο και αν επιμένουμε έμμεσα ή άμεσα να αλλάξουμε τον σύντροφό μας, όσο και να υπομένουμε απλά το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αναστατωνόμαστε να απογοητευόμαστε και να προκαλούμε εντάσεις και διαφωνίες στη σχέση. Έχουμε δύο επιλογές.

  1. Ότι δεν αλλάζει το αποδεχόμαστε
  2. Ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το αφήνουμε. Διαφορετικά υποβάλλουμε τον εαυτό μας να ζει σε μια ψυχοφθόρα κατάσταση που κάνει και τους δύο δυστυχισμένους.

Καθημερινά καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με προκλήσεις, προβλήματα και δυσκολίες τα οποία δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Σκέψεις και συναισθήματα που μας ακινητοποιούν και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε στη ζωή μας. Μας εμποδίζουν να χαρούμε τις όμορφες στιγμές που περνούν από μπροστά μας και φεύγουν απαρατήρητες.

Αν θέλεις να μοιραστείς μαζί μου τους προβληματισμούς σου, θα χαρώ να τα πούμε σε μια

ΔΩΡΕΑΝ 30λεπτη συνεδρία

Απλά πάτησε το κουμπί παρακάτω και συμπλήρωσε τα στοιχεία σου

 (Συνεδρίες μπορούν να γίνονται on line μέσω Skype, Viber, Messenger)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: