Ποια η σχέση σου με το χρήμα;

 Σκέψου….!!! Τελικά ευτυχισμένος/η νοιώθεις όταν η τσέπη σου είναι γεμάτη;

Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Είναι μία φράση που ακούμε να λέγεται συχνά από πολλούς ανθρώπους και συμφωνώ. Εδώ θα ήθελα λίγο να το αλλάξω και να πω « τα πλούτη δεν φέρνουν την ευτυχία». Η έλλειψη όμως των χρημάτων πιθανόν να φέρει δυστυχία.

 Το να έχεις τόσα χρήματα όσα να σου καλύπτουν τις βασικές σου ανάγκες είναι απαραίτητο. Για κάποιους ανθρώπους το να έχουν στέγη πάνω από το κεφάλι τους, ένα πιάτο φαγητό πάνω στο τραπέζι τους και ρούχα να σκεπάζουν τη γύμνια τους δεν είναι αρκετό. Το να μπορείς να ξεκινήσεις τη θέρμανσή σου το χειμώνα για να μην κρυώνεις χωρίς να σκέφτεσαι ότι δεν θα μπορέσεις να πληρώσεις το λογαριασμό στο τέλος του μήνα δεν είναι κακό. Το να μπορείς να ξεκινήσεις το κλιματιστικό σου το καλοκαίρι για να δροσιστείς και να κοιμηθείς μετά από μία κουραστική μέρα πάλι δεν είναι κακό. Να μπορείς να ταξιδεύεις και να βγαίνεις όποτε το έχεις ανάγκη να διασκεδάσεις και αυτό δεν είναι κακό. Με τα χρήματα νοιώθεις σιγουριά και ασφάλεια για το αύριο, και ένα είδος ικανοποίησης. Σου παρέχουν την οικονομική άνεση να κάνεις πράγματα που αγαπάς, τα οποία σου χαρίζουν στιγμές ευτυχίας.

Παρόλα αυτά τα χρήματα δεν είναι η κύρια πηγή της ευτυχίας μας. Δεν μπορούν να καλύψουν το συναισθηματικό έλλειμμα που πιθανόν να έχουμε. Δεν εξαγοράζουν την αγάπη, την αφοσίωση, το ενδιαφέρον. Συναισθήματα που γαληνεύουν και φωτίζουν τη ψυχή του ανθρώπου. Χωρίς αυτά η ψυχή του ανθρώπου είναι άδεια. Δεν εξαγοράζουν επίσης υγιής και όμορφες ανθρώπινες σχέσεις, υπεράνω από όποιοδήποτε συμφέρον. 

Τελικά γιατί να είναι το ένα ή το άλλο; Εδώ δεν τίθεται  θέμα επιλογής. Μπορούμε να εξισορροπήσουμε και τα δύο χωρίς τα χρήματα να είναι ο αυτοσκοπός μας. Είναι στο χέρι μας όσο αυτό εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & relationship Coach

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: