Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δυσκολίες που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή στη ζωή μας;

Φαντάζομαι πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε περάσει κατά διαστήματα από διάφορες δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας. Καταστάσεις οι οποίες μας παγιδεύουν και νοιώθουμε εγκλωβισμένοι μέσα στο ίδιο το πρόβλημά μας.

Βιώνοντας ένα πρόβλημα το μυαλό έχει την τάση να αρχίζει να κάνει διάφορες αρνητικές σκέψεις. Η μία αρνητική σκέψη διαδέχεται την άλλη, και όσο εστιάζομε στο πρόβλημα τόσο αυτό μεγαλώνει. Έτσι βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο. Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο διότι οι σκέψεις μας μετατρέπονται και στα ανάλογα αρνητικά συναισθήματα τα οποία ορίζουν και το πως νοιώθουμε.

Τότε τι κάνουμε; Όσο παραμένουμε εστιασμένοι στο πρόβλημα και δεν αντιδράσουμε για να  το διορθώσουμε, παραμένουμε στην ίδια αρνητική και ψυχοφθόρα κατάσταση. Πολλές φορές το αφήνουμε να αιωρείται στο χρόνο και λέμε «Θα περάσει και αυτό, που θα πάει». Είναι όμως αυτή η σωστή αντίδραση; «Όχι». Διότι όσο το αφήνουμε να αιωρείται στο χρόνο εμείς δεν ησυχάζουμε. Σκεφτείτε και αυτό!!! Τι συμβαίνει αν το πρόβλημά μας είναι από αυτά που απλά το προσπεράσαμε για κάποιο χρονικό διάστημα και σε κάποια στιγμή το βρίσκουμε μπροστά μας λίγο παρακάτω;

Τι γίνεται τότε; Μπαίνουμε ξανά στον ίδιο  το φαύλο κύκλο, βιώνουμε από την αρχή όλα εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα, ακόμα πιο έντονα τώρα, και περνούν οι μήνες περνούν τα χρόνια και περνά η ζωή μας.

Αγαπημένοι μου, η λύση είναι μία. Εστιάζουμε στο πρόβλημα μόνο όσο χρειάζεται. Αμέσως μετά ψάχνω για  τις λύσεις  που θα με βοηθήσουν να βγω από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Από τη στιγμή που παύω να εστιάζω στο πρόβλημα το μυαλό μου αρχίζει να το παραμερίζει και να σκέφτεται διαφορετικά. Τώρα είναι απασχολημένο να βρει τους τρόπους να βγει από τη δύσκολη θέση. Από αυτή τη στιγμή θα διαπιστώσουμε ότι αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πιο θετικά διότι αποφασίσαμε ότι θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημά μας γιατί θέλουμε να είμαστε καλά. Έτσι ενεργούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Νοιώθουμε πιο αισιόδοξοι και αυτή η αισιοδοξία μας δίνει τη  δύναμη, την ενέργεια και το κίνητρο να βρούμε λύσεις. Κάποιες φορές η λύση η οποία επιλέξαμε μπορεί να μην μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Απλά τώρα ξέρουμε ότι χρειάζεται να στραφούμε προς άλλη κατεύθυνση.

Κάθε φορά που ξεπερνούμε ένα πρόβλημα παίρνουμε και ένα μάθημα ζωής. Αποκτούμε αυτοπεποίθηση και νοιώθουμε πιο δυνατοί και πιο ικανοί να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε άλλο μας προκύψει.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να κάνουμε κάθε φορά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση είναι να εστιάσουμε σε αυτή μόνο όσο χρειάζεται για να αντιληφθούμε που βρισκόμαστε. Από εκεί και πέρα δίνουμε έμφαση στη λύση.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων μας ισούται με καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή.

ΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: