Συγχωρώ δεν σημαίνει ξεχνώ

Νοιώθω τόσο πληγωμένη, και τόσο απογοητευμένη. Έχω μέσα μου τόσο θυμό για αυτό που μου έχει κάνει!…Δεν πρόκειτε ποτέ να τον/την συγχωρέσω. Αφήνεις να περνάει ο καιρός και φροντίζεις να κρατάς ζωντανά όλα αυτά τα άσχημα συναισθήματα για να έχεις μια δικαιολογία  για το λόγο που δε μπορείς να συγχωρέσεις το συγκεκριμένο άτομο για το κακό που σου έχει κάνει.

Δηλητηριάζεις τη ψυχή σου με συναισθήματα που σου στερούν την γαλήνη και την ηρεμία σου. Κάποιες φορές όταν αυτό έχει να κάνει με άτομα που αγαπούμε και εκτιμούμε η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη. Μια συγνώμη που δεν λέγεται κάνει την κατάσταση χειρότερη. Και αυτό γιατί τις πλείστες φορές το άτομο που μας έβλαψε θεωρεί ότι έπραξε το σωστό τη δεδομένη στιγμή. Ίσως και να μην τον νοιάζει καν για το πως νοιώθεις εσύ.

Ποιον λοιπόν νομίζεις ότι τιμωρείς όταν αρνείσαι να συγχωρέσεις; Αυτόν που σε έβλαψε; Όχι δεν τιμωρείς εκείνον αλλά εσένα. Η συγχώρεση δεν έχει να κάνει με το άλλο άτομο αλλά με εσένα. Συγχωρείς για να γαληνέψει η ψυχή σου. Κάνεις ειρήνη με τον εαυτό σου. Απελευθερώνεις όλη αυτή την αρνητική ενέργεια που έχεις συσσωρεύσει μέσα σου. Νοιώθεις ελεύθερη και ελαφριά σαν πούπουλο.

Συγχωρώ δεν σημαίνει ξεχνώ. Δε νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει. Όμως ακόμα και αν πρέπει να εξακολουθείς να βλέπεις αυτό το άτομο που σε έβλαψε κάποιες φορές, να αισθάνεσαι ότι είσαι απελευθερωμένη  από κάθε αρνητικό συναίσθημα. Μόνο έτσι το έχεις συγχωρέσει πραγματικά. Από εκεί και πέρα είναι δική σου η επιλογή για το ποιου είδους σχέση θα ήθελες να κρατήσεις μαζί του/της.

«Η συγχώρεση είναι για τη ψυχή σαν ένας κάλαθος γεμάτος από σκουπίδια τον οποίο έχεις αδειάσει και απολυμάνει»

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Προπονήτρια Ζωής και Ανθρωπίνων Σχέσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: