Αξίζει τελικά να προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους;

Όλοι οι άνθρωποι στη ζωή μας έχουμε ανάγκη από αποδοχή και αγάπη. Στην προσπάθεια μας να πάρουμε αυτά πέφτουμε στην παγίδα να ζούμε τη ζωή κάποιων άλλων προκειμένου να μας αγαπούν και να μας αποδέχονται.

Η ανάγκη μας να υπάρχουμε στη ζωή κάποιων, μας ωθεί να γινόμαστε με τη συγκατάθεση μας η οδός ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες και οι απαιτήσεις κάποιων που τη δεδομένη στιγμή επιλέγουμε να κρατήσουμε στη ζωή μας.

Το άλλο που κάνουμε σαν άνθρωποι είναι να μπαίνουμε σε ένα συνεχή αγώνα προκειμένου να αλλάξουμε κάποιους ανθρώπους. Η προσπάθεια μας αυτή είναι πάλι μέρος της ανάγκης μας να πάρουμε από τους άλλους αυτό που συναισθηματικά χρειαζόμαστε. Όταν νοιώθουμε ότι με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται και τον τρόπο που λειτουργούν δεν καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες, μπαίνουμε στη συνεχή και ψυχοφθόρα διαδικασία να τους αλλάξουμε και να τους πείσουμε ότι είναι λάθος και εμείς οι σωστοί.

Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν μόνο όταν το θέλουν οι ίδιοι. Αυτό γίνεται μόνο όταν συνειδητά καταλάβουν τα λάθη τους και θέλουν να τα διορθώσουν. Διαφορετικά η αλλαγή τους θα είναι προσωρινή και για άλλους λόγους, όχι επειδή θέλουν πραγματικά να αλλάξουν.

Οι δύο αυτοί μέθοδοι που επιμένουμε να χρησιμοποιούμε είναι λάθος διότι ποτέ δεν θα μας επιτρέψουν να αισθανθούμε αυτό που στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη. Ότι δηλαδή αγαπιόμαστε για αυτό που πραγματικά είμαστε.

Το μόνο άτομο που έχουμε επιρροή και μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο εαυτός μας. Η αλλαγή ξεκινά από εμάς. Να αγαπήσουμε και να αποδεχτούμε πρώτα εμάς. Αυτό μας απελευθερώνει από κάθε ανάγκη να είμαστε κάτι άλλο πλην του εαυτού μας για να αρέσουμε στους άλλους.

Όταν εμείς αλλάξουμε μόνο τότε θα δούμε την αλλαγή και στους άλλους. Κάποιοι θα απομακρυνθούν από κοντά μας  και κάποιοι θα παραμείνουν για αυτό που είμαστε. Δεν γίνεται αλλιώς .

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: