Λες ότι είσαι ελεύθερος άνθρωπος. Είσαι όμως;

Τι είναι η ελευθερία; Ελευθερία είναι να μπορείς ελεύθερα να λες να πράττεις και να σκέφτεσαι ότι θέλεις χωρίς να σε εμποδίζει ή να σε περιορίζει κανένας εξωτερικός παράγοντας.

Ωστόσο πολλοί είναι οι άνθρωποι που νοιώθουν φυλακισμένοι μέσα στον ίδιο τους τον εαυτό. Αιχμάλωτοι από τις πεποιθήσεις και τα πρέπει τους. Πεποιθήσεις και πρέπει που τους περιορίζουν από το να νοιώθουν ελεύθεροι να πράξουν αυτά που πραγματικά θέλουν. Εκείνα που απελευθερώνουν τη ψυχή και την καρδιά τους από οτιδήποτε τη βαραίνει.

Πολλές φορές οι άνθρωποι ακολουθούν τα πρέπει αγνοώντας τη σύγκρουση που γίνεται μέσα τους. Τα πρέπει που πηγάζουν από τις πεποιθήσεις που κουβαλούν μαζί τους μια ζωή, ή και από τον φόβο. Φόβο μη δυσαρεστήσουν κάποιον, μη συγκρουστούν με κάποιον, μη χάσουν κάποιον ή κάτι από τη ζωή τους κ.ο.κ. Άσχετα αν το μέσα τους κλωτσάει. Άσχετα αν το μέσα τους δεν το δέχεται.

Όσο και αν οι άλλοι με το δικό τους τρόπο προσπαθούν να μας περάσουν το δικό τους έχουμε πάντα την επιλογή να πούμε όχι. Έχουμε πάντα την επιλογή να έχουμε τη δική μας άποψη. Άρα η ελευθερία είναι πάντα στα δικά μας χέρια και όχι στα χέρια των άλλων. Είναι στη φύση του ανθρώπου προκειμένου να περάσει το δικό του και να νοιώθει εντάξει να προσπαθεί είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο να μας επιβάλει το δικό του. Το τι θα επιλέξουμε να κάνουμε είναι καθαρά δική μας απόφαση. Ως εκ τούτου και εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να σεβόμαστε την ελευθερία των άλλων ανθρώπων, ούτος ώστε να μην τους φέρνομε στην ανάγκη να την διεκδικήσουν με τρόπο που ίσως δεν μας αρέσει.

Δε λέω ότι αυτό είναι εύκολο να γίνει, και ούτε μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ειδικά όταν έχει να κάνει με άτομα και καταστάσεις σημαντικά για εμάς, όπως γονείς, σύντροφος, στενοί φίλοι, συνεργάτες, εργοδότες. Χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ με τον εαυτό μας και πάντα με τη βοήθεια ενός ειδικού, να απελευθερωθούμε από οτιδήποτε περιορίζει την εσωτερική μας ελευθερία και να γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Μόνο τότε θα νοιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: