Αποδέξου και ανάλαβε 100% την ευθύνη για τη ζωή σου

Όπως λέει και ο πατέρας της προσωπικής ανάπτυξης Jim Rohn πρέπει να αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες, τις εποχές ή τον άνεμο, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα στη ζωή μας, παρά μόνο τον εαυτό μας. Από τη στιγμή που πρώτον, θα το συνειδητοποιήσουμε αυτό και δεύτερο αναλάβουμε δράση η ζωή μας αρχίζει να διαμορφώνεται

Πολλοί άνθρωποι έχουν την συνήθεια να κατηγορούν άλλους για ότι δεν πάει καλά στη ζωή τους. Κατηγορούν τον/την σύζυγο τους, τον εργοδότη τους, τους γονείς τους, τους φίλους τους  κ.ο.κ. Όλοι φταίουν  για την κατάσταση που βρίσκονται, εκτός από τους ίδιους. Βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες  για τα λάθη τους αρνούμενοι να δεχτούν τις συνέπειες. Δεν προσέχουν τον εαυτό τους, την προσωπική τους εμφάνιση, τη διατροφή τους, τρώνε ανεξέλεγκτα ότι  βρούν, δεν ασκούνται με συνέπεια να γίνονται υπέρβαροι, και οι δικαιολογίες  πάνε και έρχονται. Φταίει ο θυρεοειδής τους, φταίει η κληρονομικότητα τους, η έλλειψη χρόνου για γυμναστική κ.ο.κ.  Παραπονιούνται συνεχώς για το πόσο άσχημα τους έρχονται τα πράγματα, και για το πόσο άτυχοι είναι χωρίς ποτέ να μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν κάτι να το αλλάξουν αυτό.

Σταματούμε λοιπόν να κατηγορούμε τον οποιονδήποτε επειδή τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως εμείς θα θέλαμε να είναι. Εμείς το επιτρέψαμε να συμβεί εφόσον δεν αναλάβαμε την ευθύνη 100% για τη ζωή μας. Σταματούμε τις δικαιολογίες και τα παράπονα για ότι μας συμβαίνει και αποφασίζουμε να αντιδράσουμε και να δράσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για εμάς. Το να δεχόμαστε παθητικά μία κατάσταση,  να κάνουμε το ίδιο πράγμα και να περιμένουμε διαφορετικό αποτέλεσμα, είναι αδιανόητο. Χρειάζεται να αναλάβουμε 100% την ευθύνη της ζωής μας, αλλάζοντας τις αντιδράσεις μας ξανά και ξανά , μέχρι να πάμε εκεί που θέλουμε. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να βγούμε έξω από τη ζώνη άνεσης μας. Αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει διότι μόνο έτσι θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Άρα άμα δεν μας αρέσουν τα αποτελέσματα που έχουμε στη ζωή μας είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τις αντιδράσεις μας. Όπως λέει και ο Jack Ganfield αν θέλουμε να προχωρήσουμε πρέπει να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη για όλα όσα έχουμε βιώσει στη ζωή μας. Όταν κάτι δεν μας πάει καλά να αναρωτιόμαστε πως εμείς δημιουργήσαμε αυτή την κατάσταση;  Έχουμε ρόλο σε ότι συμβαίνει με τη ζωή μας. Είναι σημαντικό να ρωτούμε τον εαυτό μας τι μπορώ να κάνω την επόμενη φορά για να έχω διαφορετικό αποτέλεσμα;  Είναι υπέροχο να ξέρουμε τι κάναμε και συμβάλαμε στις δικές μας δυσκολίες.

Μόνο άμα συνειδητοποιήσουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που βρισκόμαστε θα μπορέσουμε και να την αλλάξουμε.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: