Η αναβλητικότητά μου με αγχώνει

Δεν έχω όρεξη τώρα

Δεν είναι ανάγκη να το κάνω τώρα

Και αύριο μέρα είναι

Έχω αρκετό χρόνο ακόμα

Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας από εμάς που να μην έχει σκεφτεί έστω και μία φορά να αναβάλει μία δραστηριότητα ή μία δουλειά σε μια άλλη χρονική στιγμή, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στη ζωή του. Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που η συστηματική τους αναβλητικότητα δημιουργεί συνέπειες οι οποίες τους προκαλούν άγχος, ενοχή και θυμό με τον εαυτό τους.

Τι είναι αναβλητικότητα; Αναβλητικότητα είναι όταν αναβάλλω για κάποια άλλη χρονική στιγμή σημαντικές δραστηριότητες μου η οποίες χρειάζονται να γίνουν άμεσα, και αντί αυτού επιλέγω να ασχολούμαι με κάτι ποιο ευχάριστο που δεν μου προκαλεί άγχος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει από τις πιο απλές καθημερινές μου υποχρεώσεις που αφορούν εμένα, μέχρι και θέματα που επηρεάζονται και άλλοι άνθρωποι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφήνω εκτεθειμένους και δυσαρεστημένους ανθρώπους, είτε αυτό αφορά τη δουλειά μου είτε την οικογένεια μου  είτε τους φίλους μου. Γίνομαι πλέον ένας αναξιόπιστος άνθρωπος που δεν εμπνέω καμία εμπιστοσύνη, για να μπορεί κάποιος να στηριχτεί πάνω μου για οποιονδήποτε λόγο.

Είναι Παρασκευή και σκέφτομαι ότι δεν έχω διεκπεραιώσει θέματα που εκκρεμούν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Εντάξει λέω για να καθησυχάσω τον εαυτό μου θα τα κάνω από Δευτέρας, και είναι ήδη πάλι Παρασκευή και….

– Δεν έκλεισα εκείνο το ραντεβού στο γιατρό μου, με αποτέλεσμα η υγεία μου να αρχίσει να επιδεινώνεται

– Δεν έκανα εκείνη την επίσκεψη στους γονείς μου και με τρώνε οι τύψεις

– Δεν έστειλα εκείνο το CV με αποτέλεσμα κάποιος άλλος να πάρει τη δουλειά

– Δεν έκανα εκείνο το τηλεφώνημα στο φίλο μου όταν με είχε ανάγκη με αποτέλεσμα να τον απογοητεύσω και να τον δυσαρεστήσω.

– Δεν έκλεισα εκείνο το ραντεβού στο διατροφολόγο με αποτέλεσμα να χρειάζεται τώρα να κάνω θυσίες για να ελευθερώσω τα παραπανίσια κιλά.

Πράγματα απλά και καθημερινά που αναβάλουμε συχνά, όμως και με το ανάλογο κόστος για τον καθένα μας.

Είναι και κάποιες πιο μεγάλες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε οι οποίες εμπεριέχουν ρίσκο. Όπως η εκπλήρωση ενός μεγάλου μας στόχου. Ο φόβος της αποτυχίας μας ακινητοποιεί με συνέπεια να αναβάλλουμε συνεχώς την εκπλήρωση του περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Μα η κατάλληλη στιγμή δεν υπάρχει. Την κατάλληλη στιγμή την δημιουργούμε εμείς και είναι τώρα.

Γιατί αναβάλλω; Ας ψάξω μέσα μου και να βρω τους λόγους. Να ρωτήσω τον εαυτό μου. Δεν θα μου πει ψέματα. Στη συνέχεια βρίσκω τρόπους που θα με βοηθήσουν να βάλω σε μία τάξη τις εκκρεμότητές μου.

  • Δημιουργώ μία λίστα με τις εκκρεμότητες μου
  • Βάζω προτεραιότητες
  • Κάνω σωστή διαχείριση του χρόνου μου αποφεύγοντας τη χρήση του κινητού της τηλεόρασης και οτιδήποτε μου αποσπά την προσοχή και το χρόνο μου
  • Κάθε φορά που θυμούμαι κάτι σημαντικό που έπρεπε να κάνω, να το κάνω εκείνη τη στιγμή
  • Γράφω και βάζω σε ορατό σημείο όλα τα σημαντικά που έχω να κάνω, ούτος ώστε να τα βλέπω καθημερινά
  • Σπάζω σε μικρότερα κομμάτια ένα στόχο μου ή μια δραστηριότητα μου για να μην μου φαίνεται βουνό, και να τον σπρώχνω για πιο μετά.

Η αναβλητικότητα είναι μία συνήθεια που χρειάζεται χρόνο, θέληση, και υπομονή για να αλλάξει. Ξεκίνησε λοιπόν τώρα. Μην το αναβάλλεις.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: