Το σεβασμό δε μπορείς να τον απαιτήσεις, τον κερδίζεις με την αυθεντικότητα και τις πράξεις σου.

Ο σεβασμός δεν είναι κάτι που θα το απαιτήσεις, ούτε και που θα το επιβάλεις στους άλλους. Είναι κάτι που το κερδίζεις, με αυτό που πραγματικά είσαι και το οποίο εμπνέει αυτούς με τους οποίους συναναστρέφεσαι. Το μυαλό σου, η καλοσύνη σου, η προσφορά σου, ο δυναμισμός σου, ο τρόπος που μιλάς, που κινείσαι, που ντύνεσαι. Όλα αυτά είναι χαρίσματα που εμπνέουν το σεβασμό στους γύρω μας.

Δείξε εσύ πρώτος σεβασμό για να πάρεις. Αν στην πορεία με κάποιους ανθρώπους αντιληφθείς ότι δεν σέβονται και δεν εκτιμούν το σεβασμό που εσύ τους δείχνεις, τότε δεν αξίζουν να πάρουν ούτε και το δικό σου.

Βασική προϋπόθεση για να μας σεβαστούν οι άλλοι είναι να σεβόμαστε εμείς πρώτα τον εαυτό μας. Η αξιοπρέπεια είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που εμπνέουν σεβασμό. Μην υποβιβάζεις και μη ρίχνεις τον εαυτό σου στα μάτια των άλλων με τις πράξεις και τα λόγια σου. Τους ανθρώπους που μυρίζουν αξιοπρέπεια δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να τους σέβονται.

Το να κάνεις τα πάντα προκειμένου να ευχαριστείς τους πάντες δεν κερδίζεις το σεβασμό. Η υπερβολική δόση ευγένειας μπορεί να θεωρηθεί αδυναμία. Σε θεωρούν δεδομένο αγνοώντας σε ποια κατάσταση μπορεί να βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή. Μάθε να λες όχι όταν αυτό έχεις ανάγκη να πεις. Αυτοί που σε σέβονται θα το σεβαστούν.

Συμπεριφέρσου όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται. Μην υποτιμάς και μην κουτσομπολεύεις ανθρώπους πίσω από την πλάτη τους. Αυτός που το κάνει σε σένα σίγουρα θα το κάνει και για σένα. Επέλεξε να είσαι με ανθρώπους που σου εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Δεν κερδίζεις το σεβασμό κουνώντας το δάκτυλό σου απειλώντας και απαιτώντας να σε σέβονται. Ίσως να περνά το δικό σου για λίγο. Αυτό όμως δεν θα γίνει από σεβασμό, αλλά από φόβο. Καμία σχέση το ένα με το άλλο, και σίγουρα αυτόν που φοβάσαι δεν τον σέβεσαι κιόλας.

Είναι όμορφο συναίσθημα να αισθάνεσαι ότι κερδίζεις το σεβασμό των ανθρώπων. Νοιώθεις μία ικανοποίηση χωρίς ίχνος εγωισμού. Νοιώθεις την αυτοπεποίθησή σου να ανεβαίνει και να θέλεις να γίνεσαι καλύτερος.

Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, τι κάνεις, πόσο ψηλά είσαι, πόσα χρήματα έχεις. Εάν δεν σέβεσαι τους γύρω σου, δεν αξίζεις το σεβασμό κανενός, και ούτε και πρόκειται να τον έχεις στην πραγματικότητα.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: