Η αληθινή φιλία είναι ευλογία. Μήπως είσαι και εσύ ένας από τους τυχερούς;

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μεγάλη υπόθεση. Χρειάζονται δουλειά και από τις δύο πλευρές  για να κτιστούν, και κάποιες φορές ίσως πάρει αρκετό χρόνο για να εδραιωθούν πάνω σε γερά θεμέλια και να αντέξουν. Ειδικά στη σημερινή εποχή όπου οι αξίες έχουν κλονιστεί.

Η φιλία είναι μία από αυτές τις σχέσεις. Είναι μια σχέση ιερή γιατί έχει να κάνει με ανθρώπινες ανάγκες και συναισθήματα. Από παιδί ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να έχει δίπλα του φίλους. Άτομα εκτός της οικογένειάς του, που να περνά καλά, να μοιράζεται μαζί τους στιγμές και συναισθήματα. Τα κριτήρια της επιλογής των φίλων διαφέρουν φυσικά από ηλικία σε ηλικία.

Παρόλα αυτά η ισορροπία μιας φιλίας ανεξαιρέτου ηλικίας μπορεί να διαταραχθεί για κάποιους λόγους.

  • Όταν η εξέλιξη του ενός πυροδοτεί τα συναισθήματα της ζήλειας και του ανταγωνισμού. Καμία σχέση δεν ευημερεί όταν η ζήλια και ο ανταγωνισμός μπαίνει στη μέση. Είναι καταδικασμένη να τερματιστεί αργά ή γρήγορα, εφόσον φίλος είναι αυτός που χαίρεται με τη χαρά σου και όχι αυτός που τη ζηλεύει.
  • Όταν κλονιστεί η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες σχέσεις είναι μία αξία που κτίζεται αργά, αλλά που καταρρέει γρήγορα. Όταν χαθεί βιώνεις την προδοσία και είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτείς ξανά το ίδιο άτομο. Αυτό υποτίθεται ότι έχει να κάνει και με το πόσο διατεθειμένη είναι η άλλη πλευρά να συγχωρέσει.
  • Όταν νοιώθεις ότι σε πνίγει αυτή η φιλία. Ότι, δεν σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου, και ότι δίνεις χωρίς να παίρνεις. Συναισθήματα που χρειάζεται να εκφράζονται άμεσα πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις στη ψυχή σου. Ίσως τότε διαπιστώσεις ότι ούτε η άλλη πλευρά καταλάβαινε τι έκανε. Σε αυτή την περίπτωση και για αυτούς ακριβώς τους λόγους η απόφαση της μιας πλευράς να απομακρυνθεί από τη σχέση αυτή χωρίς να δώσει εξηγήσεις είναι πολύ πιθανή. Ίσως αυτή να είναι από αυτές τις σχέσεις φιλίας που όταν τερματιστεί, αυτός που μένει βιώνει την απώλεια, χωρίς να μπορεί να καταλάβει που έφταιξε, και τι πήγε λάθος.

Η ενσυναίσθηση , ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη είναι οι τρεις αξίες που είναι τα βασικά συστατικά για  μια υγιή και αληθινή φιλία. Οι άνθρωποι τις καλλιεργούν και τις αναπτύσσουν ενόσω μεγαλώνουν και ωριμάζουν.   Για αυτό το λόγο οι φιλίες που δημιουργούνται όταν οι άνθρωποι είναι πιο ώριμοι, είναι ως συνήθως πιο σταθερές και πιο αληθινές. Αυτό γίνεται γιατί τους φίλους δεν τους επιλέγουν απλά για να έχουν κάποιον να πάει μαζί τους για καφέ, αλλά γιατί ψάχνουν να βρουν σε αυτούς αρετές που να τους συνδέουν και να θέλουν να τους γνωρίσουν καλύτερα. Είναι αυτές οι σχέσεις φιλίας που κτίζονται αργά και σταθερά, αλλά κρατούν πολύ ίσως για πάντα. Είναι ευλογία να έχεις τέτοιους φίλους στη ζωή σου. Δεν χρειάζεται να είναι πολλοί. Μπορεί να είναι και ένας. Φτάνει που ξέρεις ότι υπάρχει κάποιος που μπορείς να εμπιστευτείς, κάποιος που μπορεί να σε ακούσει και να σε καταλάβει όταν εσύ το έχεις ανάγκη. Να μοιραστεί μαζί σου τις χαρές και τις λύπες.

Λέγεται ότι οι φίλοι μας είναι ο καθρέφτης μας, ή δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι. Αυτό μπορεί να σε τιμά μπορεί και όχι. Είμαστε και γινόμαστε οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε. Όταν οι φίλοι περνούν καθημερινά πολλές ώρες μαζί, έχουν την τάση να μιμείται ο ένας τον άλλο σε συμπεριφορές, ντύσιμο, συνήθειες. Καλό θα ήταν να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τι πρέπει να κρατήσουμε από το φίλο μας και τι να αποφύγουμε. Να έχουμε επίγνωση του ποιοι είμαστε πραγματικά και να κρατήσουμε την αυθεντικότητά μας, γιατί για αυτό ακριβώς το λόγο θα έχουμε δίπλα μας στη ζωή μας αυτούς που πρέπει. Αυτό είναι κάτι σίγουρα που αντιλαμβανόμαστε με την πάροδο του χρόνου και ωριμάζοντας.

Τέλος φίλος δεν είναι μόνο αυτός που βλέπεις συχνά. Μπορεί να είναι και κάποιος που βλέπεις και ακούς αραιά και που, αλλά είναι συχνά στο μυαλό και στη σκέψη σου. Ξέρεις ότι άμα τον χρειαστείς θα είναι εκεί. Και αυτό γιατί σας συνδέουν γεγονότα και συναισθήματα από παλιά.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: