Η πραγματική ευτυχία είναι μέσα στη ψυχή σου, μην την ψάχνεις δεξιά και αριστερά

Ο άνθρωπος στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται  πολλά για να είναι ευτυχισμένος. Είναι όμως σημαντικό να ανακαλύψει ποια είναι αυτά που τον κάνουν να είναι ευτυχισμένος, χωρίς να εξαρτά την ευτυχία του σε παράγοντες έξω από αυτόν.

Το να περιμένεις από εξωγενής παράγοντες να σε κάνουν ευτυχισμένο/η θα είναι μία ευτυχία με ημερομηνία λήξης. Σε κανένα υλικό αγαθό η ευτυχία κρατά για πάντα. Το αποκτάς, γίνεσαι ευτυχισμένος/η για λίγο, αλλά η ευτυχία αυτή σιγά – σιγά ξεθωριάζει, ώσπου να έχεις κάτι άλλο που επιθυμείς και πάλι από την αρχή. Το ίδιο ισχύει όταν στηρίζεις την ευτυχία σου αποκλειστικά σε άλλους ανθρώπους. Στον/στην σύντροφο σου, στα παιδιά σου, στα εγγόνια σου στους φίλους σου. Δεν λέω σίγουρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν ο καθένας ξεχωριστά να σου δώσουν ευτυχία με τον δικό του τρόπο. Όμως άμα είναι και χρειάζεσαι πάντα κάποιον να σε κάνει ευτυχισμένο/η πάντα κάτι θα σου λείπει.

Είναι επίσης ανώφελο να παραμένεις κολλημένος/η σε γεγονότα και ανθρώπους κάποιου παρελθοντικού χρόνου που σε έκαναν  ή νόμιζες ότι σε έκαναν ευτυχισμένο/η. Οι άνθρωποι  μεγαλώνουν, αλλάζουν, προχωρούν στη ζωή τους, παντρεύονται, κάνουν οικογένεια. Όσο προχωρούν σκέφτονται διαφορετικά και βάζουν άλλες προτεραιότητες. Επένδυσε λοιπόν την ευτυχία σου στο τώρα. Κοίταξε τα δεδομένα που έχεις αυτή τη στιγμή και αποφάσισε συνειδητά ότι θα γίνεις ευτυχισμένος/η με αυτά που έχεις ΤΩΡΑ, μα προπάντων με αυτά που εσύ ο ίδιος/α μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου.

Την ευτυχία την κρατάμε στα χέρια μας, είναι μέσα στη ψυχή μας. Χρειάζεται απλά να τη ψάξουμε. Την ψάχνεις δεξιά και αριστερά ενώ είναι μέσα σου και σε περιμένει να την ανακαλύψεις. Πολλές φορές σου φωνάζει «εδώ είμαι» αλλά εσύ δεν θέλεις να την ακούσεις. Για να μπορέσεις όμως να την ακούσεις και να νοιώσεις πραγματικά τι είναι η ευτυχία χρειάζεται να αγαπήσεις πρώτα τον εαυτό σου. Τίποτα το εγωιστικό δεν έχει αυτό. Όσο πιο πολύ αγαπήσεις τον εαυτό σου τόσο πιο πολύ απόθεμα αγάπης θα μαζέψεις μέσα σου. Και η αγάπη δεν είναι τίποτα άλλο παραμόνο ευτυχία. Δεν γίνεται μέσα σου να γίνεται πόλεμος και εσύ να είσαι ευτυχισμένος/η. Αυτό είναι αδύνατον. Η ευτυχία της ψυχής είναι όπως ένα πάζλ. Χρειάζεται να ψάξεις να βρεις τα σωστά κομμάτια για σένα για να την συμπληρώσεις. Οραματίσου τι απεικονίζει το πάζλ της δικής σου ευτυχίας, συμπλήρωσέ το και κράτησε το στη ψυχή σου. Το κάθε κομμάτι που έχεις βάλει στη θέση του είναι τα δικά σου θέλω και οι δικοί σου κανόνες που είναι αδιαπραγμάτευτοι και σε καθιστούν άνθρωπο που ξέρει τι αξίζει, τι θέλει και δεν δέχεται με λιγότερα.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το κομμάτι των συντριφικών σχέσεων σε σχέση με την ευτυχία. Υπάρχουν εκείνοι που μπαίνουν σε μία σχέση προκειμένου να γίνουν ευτυχισμένοι. Να έχουν υποσυνείδητα την απαίτηση από τον/την σύντροφό τους να συμπληρώσει τα κενά που πιθανόν να έχουν. Κι αν δεν το κάνει; Θα καταδικάσεις τον εαυτό σου σε ένα δυστυχισμένο άνθρωπο που ζητιανεύει λίγη ευτυχία; Ακόμα κι αν αποφασίσεις να πάς  παρακάτω πιθανότατα να αντιμετωπίσεις το ίδιο πρόβλημα. Χρειάζεται πρώτα να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου. Να τον φροντίζεις και να τον προσέχεις. Να ξέρεις να τοποθετείς τα όριά σου, τα θέλω σου, και τα όχι σου με ένα υγιή τρόπο, χωρίς να καταπιέζεις τα θέλω του/της συντρόφου σου. Δεν διαπραγματεύεσαι αυτές σου τις ανάγκες. Για σένα είναι δεδομένο. Τότε νοιώθεις το συναίσθημα της ελευθερίας και της πληρότητας. Τότε η ψυχή σου γεμίζει με φως, και νοιώθεις ένας άνθρωπος ολόκληρος, έτοιμος να βρει το άλλο του ολόκληρο και να συνυπάρξει σε μία σχέση που ο ένας δεν εξαρτά την ευτυχία του αποκλειστικά στον άλλο. Να μπορεί να νοιώθει ευτυχισμένος/η γιατί πρώτα η ψυχή του έχει ότι χρειάζεται.

Η δική σου ευτυχία είναι και δική σου επιλογή. Επέλεξε λοιπόν πρώτα να είσαι ευτυχισμένος/η ποτίζοντας τη ψυχή σου με αυτά που χρειάζεται για να ξεδιψάσει.

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: