Τελικά να συμβουλεύομαι τον περίγυρο μου όταν βρίσκομαι σε μια δύσκολη κατάσταση;

Όλοι μας κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε διάφορες προκλήσεις στη ζωή μας. Προκλήσεις που μας δυσκολεύουν τη ζωή και απομυζούν την ενέργεια μας. Ανίκανοι πολλές φορές να αντιδράσουμε και να επιληφθούμε του προβλήματος, ψάχνουμε να πιαστούμε από κάτι, από κάποιον για να νοιώσουμε καλύτερα. Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό και που θεωρούμε ότι θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα, είναι να μιλήσουμε και να πούμε το πρόβλημά μας σε κάποιον. Δηλαδή  χρειαζόμαστε κάποιον να μας ακούσει να μας πει τη γνώμη του και κατ’ επέκταση να μας προσφέρει κάποια λύση.

Καλό αυτό αφού όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής μας νοιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε τον πόνο μας και τους προβληματισμούς μας με κάποιον. Τις περισσότερες φορές αυτός ο κάποιος που θα επιλέξουμε πιθανότατα να είναι κάποιος από τον περίγυρό μας. Αυτός ο περίγυρος μπορεί να είναι ο οικογενειακός , μπορεί να είναι και ο φιλικός.. Με ποια κριτήρια όμως επιλέγουμε τα άτομα που θα τους εμπιστευτούμε το πρόβλημά μας; Σημασία δεν έχει  το άτομο να είναι μόνο εχέμυθο, αλλά και αντικειμενικό. Αντικειμενικοί ως επί το πλείστον πρέπει να είμαστε και εμείς για να έχει το άτομο που θα μοιραστούμε μία ολοκληρωμένη ιδέα επί του θέματος. Όταν ανοιγόμαστε σε κάποιον και επειδή τις πλείστες φορές όταν πρόκειται για προβλήματα άλλων γινόμαστε όλοι ειδικοί στο να δίνουμε συμβουλές και να προτείνουμε λύσεις, τι πρέπει να έχουμε υπόψιν μας;

Πολλές  φορές οι συμβουλές που μας προσφέρουν βασίζονται μόνο στο τι ακούνε από εμάς χωρίς να υπολογίζουν το τι συμβαίνει στα παρασκήνια ειδικά αν αυτό που έχουμε να πούμε αφορά και άλλο άτομο. Άρα το πιο πιθανόν να μην φέρουν  αποτέλεσμα.

Δίνουν συμβουλές βάση των δικών τους πεποιθήσεων σκεπτόμενοι τι θα έκαναν αυτοί στη θέση μας, πράγμα που μπορεί να βλάψει αντί να βοηθήσει.

Υπάρχουν και αυτοί που θα μας προσφέρουν τις λύσεις που μας εξυπηρετεί να ακούσουμε εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της θέσης μας. Δεν είναι πάντοτε όλοι οι άνθρωποι αγγελικά πλασμένοι.  Το τι θέλουμε να ακούσουμε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που χρειάζεται να ακούσουμε. Για αυτό χρειάζεται να είμαστε συνειδητοποιημένοι  για να μπορούμε να αντιληφθούμε ποια από αυτά που μας συμβουλεύουν πρέπει να κρατήσουμε.

Πόσο σίγουρος/η είσαι  ότι το άτομο που θα εμπιστευτείς  θα διαφυλάξει αυτό που του εμπιστεύτηκες;  Πως Θα νοιώσεις αν μάθεις  ότι κάτι τόσο προσωπικό σου το ξέρουν και άλλοι;

Έτσι είναι συνετό να μην παρασυρόμαστε από τα συναισθήματά μας και να είμαστε προσεκτικοί  με ποιους επιλέγουμε να μιλήσουμε και να μοιραστούμε το πρόβλημά μας. Υπάρχουν και κάποια θέματα που καλό είναι να μην συζητούνται καθόλου με άτομα τρίτα. Όπως πολύ προσωπικά μας θέματα που αφορούν τη σχέση μας ή την οικογένειά μας , από σεβασμό ως προς τον/την σύντροφο μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Η οικογένεια είναι κάτι ιερό που οφείλουμε να προστατεύουμε και όχι να την εκθέτουμε σε τρίτα άτομα. Υπάρχουν οι ειδικοί που μπορούμε να τους εμπιστευτούμε για να μας κατευθύνουν και να μας βοηθήσουν να βρούμε τις λύσεις  στο πρόβλημά μας και επιπλέον να είμαστε ήσυχοι  ότι αυτό που τους εμπιστευτήκαμε θα είναι ασφαλές.  

Γράφει

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: