Μήπως φοβάσαι ότι θα αποτύχεις;

Ο φόβος της αποτυχίας αποτελεί το πιο ισχυρό κίνητρο που μας αποτρέπει από το να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Αποτυγχάνουμε δηλαδή πριν καν προσπαθήσουμε. Όσο ο φόβος της αποτυχίας μας καταβάλλει και δεν αποφασίζουμε να βάλουμε μπρος τα όνειρα μας, θα βρισκόμαστε πάντοτε στο ίδιο σημείο.

. Αντιλαμβάνομαι ότι το ρίσκο είναι μεγάλη υπόθεση είτε αυτό αφορά την προσωπική μας εξέλιξη και ευτυχία, είτε την επαγγελματική μας εξέλιξη και επιτυχία. Για αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι δεν τολμούν να βγουν έξω από την ζώνη άνεσης τους με αποτέλεσμα να αναβάλλουν συνέχεια να μπουν στη δράση και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

 Αυτό συμβαίνει διότι νοιώθουμε ότι :

  • Δεν είμαστε αρκετά ικανοί.
  • Δεν έχουμε τα προσόντα που χρειαζόμαστε.
  • Δεν αξίζουμε εμείς να είμαστε επιτυχημένοι.
  • Θα γελοιοποιηθούμε και θα εκτεθούμε σε περίπτωση που αποτύχουμε.
  • Σε σύγκριση με κάποιους άλλους που έχουν πετύχει το ίδιο πράγμα εμείς υστερούμε.

Είναι όμως όλα αυτά αλήθεια; Φυσικά και όχι. Όλα αυτά τα συναισθήματα και οι φοβίες είναι τα δημιουργήματα του μυαλού μας για αυτόν το μοναδικό λόγο. Το φόβο της αποτυχίας. Η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας είναι τεράστια και μόνο όταν αποφασίσουμε να την ενεργοποιήσουμε θα το συνειδητοποιήσουμε. Τότε θα αντιληφθούμε πόσα πράγματα είμαστε ικανοί να κάνουμε που πριν αυτό μας φαινόταν αδύνατον. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν πετύχει σε κάποιους τομείς στη ζωή τους είτε προσωπικούς είτε επαγγελματικούς, προτού ξεκινήσουν είχαν και αυτοί τις δικές τους φοβίες και ανασφάλειές. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να συνεχίσουν και να καταξιωθούν. Αφού τόσοι και τόσοι μπόρεσαν γιατί όχι και εμείς.

Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται :

  • Να αντιμετωπίσουμε το φόβο μας και να ξεκινήσουμε να κάνουμε αυτό που φοβόμαστε.
  • Να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας, λέγοντας του ότι αξίζουμε και ότι είμαστε ικανοί να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.
  • Να δουλέψουμε με τον εαυτό μας αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή μας .
  • Να σκεφτόμαστε θετικά και να κάνουμε ότι καλύτερο για να πετύχουμε. Αντί να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί σε περίπτωση που αποτύχουμε, καλύτερα να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στην περίπτωση που θα πετύχουμε.
  • Να μην συγκρίνουμε ποτέ τον εαυτό μας με κάποιο άλλο που πέτυχε. Ο μόνος λόγος για να το κάνουμε αυτό είναι για να μαθαίνουμε από τις επιτυχίες του.
  • Να βλέπουμε την αποτυχία σαν επαναπροσδιορισμό πλάνου. Αφού δεν πέτυχε αυτό άρα χρειάζεται να δοκιμάσω κάτι άλλο. Σε καμία περίπτωση δεν τα παρατώ ύστερα από μία αποτυχία. Όπως λέγεται είναι καλό όταν πέφτεις κάτω εφτά να σηκώνεσαι οχτώ. Είναι αποδεδειγμένο ότι πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι έχουν αποτύχει πολλές φορές μέχρι να πετύχουν αυτό που ήθελαν.

Αυτό που χρειάζεται να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας είναι ότι εκεί που θα σταματήσουμε εμείς κάποιος άλλος θα έχει τα κότσια και θα μας προσπεράσει. Γιατί λοιπόν αυτός ο άλλος να μην είμαστε εμείς!!!!!.

Κάπου έχω δει την φράση της Erin Hanson μου άρεσε και την παραθέτω εδώ:

“What if I fall?” Oh but darling What if you fly?

“Κι αν πέσω;» Ναι αλλά αν πετάξεις;

Γράφει η

Έλενα Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & relationship Coach

One thought on “Μήπως φοβάσαι ότι θα αποτύχεις;

Σχολιάστε