Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου

Αγάπα τον εαυτό σου!!! Είναι μια συμβουλή που την ακούς πολύ συχνά να την λένε. Τι σημαίνει όμως να αγαπάς τον εαυτό σου. Επιφανειακά ακούγεται λίγο εγωιστικό το ότι πάνω από όλα πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώνοντας μαθαίναμε από τους γονείς μας να αγαπάμε και να βοηθάμε τους άλλους. Κανείς δεν μας δίδαξε ότι πρέπει πρώτα να αγαπάμε τον εαυτό μας για να είμαστε ευτυχισμένοι. Βασική προϋπόθεση να μπορέσουμε να δώσουμε αγάπη και ευτυχία γύρω μας, είναι να είμαστε πρώτα εμείς καλά μέσα μας.

Για να καταφέρουμε όμως αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε λίγο με τον εαυτό μας.

  • Να μάθουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Όταν ένα συναίσθημα γεννιέται υπάρχει λόγος που γεννιέται. Κανείς δεν μπορεί να σου πει γιατί αισθάνεσαι έτσι. Έκφρασε το και μην σε ανησυχεί τι θα πουν ή πως θα αντιδράσουν οι άλλοι. Μην το καταπνίγεις και στερείς από τον εαυτό σου τη ψυχική σου γαλήνη.
  • Φρόντισε τον εαυτό σου. Μερίμνησε για την σωματική και πνευματική σου υγεία. Μάθε να τρέφεσαι υγιεινά και να έχεις μια καλή και ισορροπημένη διατροφή. Φρόντισε το σώμα σου. Βάλε την γυμναστική στη ζωή σου. Αν το γυμναστήριο δεν είναι η επιλογή σου, ξεκίνησε περπάτημα, βγες έξω στη φύση, αγκάλιασε την και ανάπνευσε καθαρό αέρα. Διάβασε ένα όμορφο βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης που θα σε δυναμώσει και θα σε βελτιώσει σαν άνθρωπο.
  • Βάλε τα υγιή όρια σου. Πες ευγενικά όχι σε ότι δεν θέλεις να κάνεις χωρίς να νοιώθεις τύψεις. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι που δεν θέλεις απλά και μόνο για να ευχαριστήσεις τους άλλους. Σου είναι δύσκολο; Έχεις δίκαιο γιατί αυτό έμαθες να κάνεις μέχρι τώρα. Βιώνοντας όμως την αλλαγή των συναισθημάτων σου κάνοντας αυτό που εσύ πραγματικά θέλεις να κάνεις, θα μάθεις να βάζεις τα όρια σου.
  • Μην αφήσεις τον εαυτό σου να θεωρηθεί δεδομένο από κανέναν. Αυτό μπορεί να γίνει όχι επειδή είπες ότι, ότι και αν μου κάνεις, όπως και να μου συμπεριφερθείς εγώ πάλι θα είμαι εδώ για σένα, αλλά έκανες κάτι καλύτερο. Το έδειξες έμπρακτα με την ανοχή σου. Πέρασες το μύνημα με τον πιο πειστικό τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση για σένα είναι απαγορευμένες λέξεις το όχι ή το δεν μπορώ. Κι ας μη θέλεις, κι ας μη μπορείς. Σιγουρα κάποιον θα αφήσεις δυσαρεστημένο διότι έμαθε να είσαι πάντα εκεί. Άλλαξέ το και μην ξεχνάς υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Αυτοί που σε αγαπούν θα καταλάβουν.
  • Επιβράβευσε τον εαυτό σου για όλες τις μικρές και καθημερινές σου νίκες. Κέρασέ τον ένα καφέ, ένα ποτήρι κρασί, αγόρασε του κάτι μικρό, πήγαινε τον μια βόλτα. Κάνε τον να νοιώσει σημαντικός.

Και μη ξεχνάς ότι ο εαυτός σου είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος.!!!

ΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: